Lambda A1

08.12.2017

Soluţie apoasă de copolimer acrilic cu masă moleculară redusă, utilizat ca inhibitor de crustă (carbonaţi de calciu şi /sau magneziu) în sistemele industriale de răcire cu apă, sau ca agent dispersant în procesul de obţinere a celulozei din material lemnos.

Utilizare

Acţionează asupra mecanismului de creştere a cristalelor şi a fenomenului de nucleaţie a sărurilor insolubile de tip carbonat (calciu, magneziu etc.) şi împiedică depunerea acestora pe suprafeţele de contact. Astfel se măreşte durata de exploatare fără revizie a conductelor, rezervoarelor şi sistemelor de tratare din circuitele industriale de răcire cu apă, simultan cu reducerea timpului şi a costurilor tratamentelor în perioadele de revizie.

Doza de utilizare variază în funcţie de natura apei tratate (duritate, concentraţie totală a solidelor din sistem etc.) fiind cuprinsă între 5-50 ppm, de regulă 5-10 ppm.

În procesul de obţinere a celulozei acţionează ca agent anticrustă /dispersant şi inhibă depunerile de tip carbonat de calciu, sulfat de calciu şi sulfat de bariu pe diverse echipamente (digeratoare Kamyr, scrubere, evaporatoare de leşie neagră etc.).